dissabte, 28 de març del 2020

RECUPERACIÓ TEMA 2: La llengua i les TIC

Hola!

Ja era hora de tornar al blog de l’assignatura TIC i TILC del “Curs de capacitació per a l’ensenyament en valencià, Universitatd'Alacant”. Hui contaré a aquesta entrada la meua experiència al tindre el primer contacte amb diversos recursos proposats per la coordinació de la matèria i es convertirà així aquest espai digital en un diari de classe i d’estudi.

Abans de contar què he anat fent exactament, m’agradaria reflexionar al voltant de com poques vegades pensem en què són les coses, en les definicions dels conceptes que emprem sovint. Per això, aprofite el recent descobriment de l'aplicació web Voki, a la qual es pot escriure o dictar un missatge per que el reproduïsca un avatar, i així és la versió digital de mi mateixa qui explica què entenem al curs de capacitació com “diccionari” i com “enciclopèdia” punxant ací. He de dir que Voki m’ha paregut molt útil a l´hora de dissenyar una classe original o fer una introducció o presentació diferent, tot i que les millors opcions de disseny de l’avatar són de paga com part de la versió Premium i no hi ha massa opcions gratuïtes.

A més a més, ressalte que m’ha fet il·lusió utilitzar de nou un recurs que es cride “enciclopèdia” i que no siga Wikipedia, el qual fa pensar inevitablement en la desapareguda enciclopèdia Encarta de Microsoft, que va ser fa uns anys el primer contacte amb la recerca amb ordinador per moltes persones que estudiàvem primària o secundària a aquella època. 



Tornant a les tasques del tema 2, deixe a la llista dels recursos proposats a la tabla següent. Al començament havia elegit buscar la paraula “credibilitat”, ja que la premissa era cercar un concepte proper a la nostra carrera professional. Tanmateix, m’ha paregut que “credibilitat” no em donava tant joc com esperava i he tornat a fer la cerca a les plataformes triades (DIEC Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans, Diccionari català-valencià-balear d’A. M. Alcover i F. de B. Moll o DCVB, Diccionari de l'Enciclopèdia Catalana, TERMCAT i Optimot)  aquesta vegada, escrivint “notícia”. Amb “notícia” he fet l’exercici de cerca complet per segona vegada i ara els resultats m’han paregut més interessants.

Pense que és vital “trastejar-los” bastant més del que jo ho he fet encara per a poder traure tot el suc. Ara per ara, la meua sensació és que només controle la recerca bàsica i quan he experimentat, per exemple al DIEC, la cerca “avançada”, amb la qual és pot triar la categoria gramatical, la llengua d’origen, l’àrea temàtica, m’ha resultat molt interessant però una mica complexa perquè era la primera vegada que ho provava. ç

L’experiència ha sigut similar amb el DCVB, que possibilita la cerca de qualsevol concepte a diversos diccionaris i a l’Optimot, on la cerca bàsica ha donat un resultat de 236 entrades que et remeten als diccionaris corresponents on apareix la descripció d’aquesta paraula i també com part de la descripció d’un concepte, expressió o locució.

És una informació valuosíssima, però que s’ha d’aprendre a utilitzar si és vol optimitzar temps. Per la seua part, el TERMCAT es diferencia en permet triar idioma i fins i tot temàtica per cercar el mot de manera més exacta. Així, con ja comentava a la reflexió final, part de la tasca 1, l’èxit de la recerca depèn en gran mesura de l’objectiu amb el qual s’inicia el procés, es a dir, serà de major o menor utilitat cercar a una o altra plataforma segons es tracte d’una consulta lèxica, lingüística, pragmàtica... La utilitat que es farà del resultat obtingut determinarà quina opció s’ha d’utilitzar i per saber-ne això es requerix tindre pràctica cercant.

Finalment, he buscat a l' Enciclopèdia catalana el terme Rosa Maria Calaf i Solé i m’ha paregut una gran plataforma per a fer-se una idea de conceptes de manera ràpida. En es cas de la periodista que he recercat, la Gran enciclopèdia catalana feia un resum molt complet però senzill de la seua vida i de la seua rellevància social.Com a comiat, deixe una tabla amb la llista de cercadors proposats per completar les tasques del tema 2 a la dreta d’aquest text i avall el vídeo tutorial per aprendre a utilitzar l'Enciclopèdia.


Si has aplegat fins ací llegint escriu la paraula que t’agradaria cercar als comentaris.

Gràcies per l’atenció!