TIC? TILC? TOC?
La barreja de sigles i acrònims relacionades amb les xarxes socials i la tecnologia pot resultar fins i tot atabaladora per qui no estiga familiaritzat amb aquest tipus d'argot. En el meu cas, reconec que al començament m'acovardavem un poc totes eixes 'noves tecnologies', ara ja no tan noves, que pareixien haver brotat ningú sap com per conquerir el món de les comunicacions en un tres i no res.
Afortunadament, estava cursant primer curs de la llicenciatura de Periodisme quan el canvi produït pel tsunami digital es feia lloc a les nostres vides lent, però molt, molt segur. Poc a poc vaig trobar el gust a açò de publicar a les xarxes socials, fer directes, fotografiar, gravar i editar vídeos i fins i tot, encara que prou malament hui dia, tractar d'atrevir-me amb el disseny web i les métriques SEO.
Nogensmenys, el món de les TIC (o les Tecnologies de la Informació i la Comunicació) canvia tan ràpid que és necessaria la continua actualització de coneiximents, l'aprenentatge permanent. Apps per als teléfons mòvils, nous models de dispositius tant com smartphones, tablets o ordinadors... càmeres "mirrorless" amb connexió wifi, projectors, ulleres de realitat augmentada, prototipus d'inteligència artificial... Les possibilitats no deixen de créixer i inventar-se.
D'altra banda, a l'àmbit TILC (o Tractament Integral de Llengües i Continguts) certs aspectes també han deixat de ser els mateix. Es busca la dinamització de l'aula per aprendre llegües, l'aplicació dels contiguts a les situacions pragmàtiques. La memorització si, però només quan cal i amb trellat. Especialment si es parla de dinàmiques a l'aula al camp del TILC mitjançant l'aplicació de les TIC l'aposta és per guanyar perquè les TIC, tan instal·lades a l'actualitat a les nostres vides, generen eixe marc pràctic, el pont a les situacions reals, necessari per aprendre una llengua amb eficàcia.
I... el TOC?
Fa referéncia al Transtorn Obsessiu Compulsiu i és una broma per advertir que les TIC han de gastar-se amb sentit comú, sense tornar-se bojos o boges per incloure-les siga com siga a les aules. Com tot, de poc o res serveix utilitzar les TIC a les dinàmiques d'aula pel TILC sense un objectiu clar d'aprenentatge.
Finalment, com a exemple d'innovació al periodisme i a l'ús de les TIC m'agradaria recomanar les següents pàgines, encara que no siguen en valencià: 5W: Crónicas de larga distancia, Ojo Público, NYT Technology i aquest manual de periodisme innovador "Cómo innovar en periodismo".
Quines són les teues fonts de dades favorites respecte a això?
Com t'informes sobre les TIC?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada